Started from the bottom… Part VII

Posted on Updated on

ifk-mariehamn

Sezona 2019 – drugi dio

Nakon osvajanja U-21 Europskog prvenstva s reprezentacijom Francuske, podnio sam ostavku te je došao red na traženje novog izazova. Plan je bio ostati u Francuskoj, Ligue 2 je bila prihvatiljiva jer sam, zbog Continental C licence, teško mogao očekivati nešto više. No, čak je i Ligue 2 bila previše. Dugo je trajala potraga, do konca mjeseca kolovoza, a onda je došla ponuda iz Finske. Prošlogodišnji doprvak mučio se u novoj sezoni, nakon 20-ak kola zauzimao tek 7. mjesto i promjena na trenerskom mjestu bila je očekivan rasplet.

Sezona u Finskoj se igra po principu proljeće-jesen tako da sam došao na polovici sezone. Kao što sam već spomenuo, klub se nalazio na 7. mjestu prvenstvene tablice, a šanse da se uhvati Europa (prve tri pozicije i eventulano četvrta) bile su minimalne. Igrački kadar bio je zadovoljavajuć izuzev dedostatka kvalitetnog veznog igrača.

Ono što sam mislio da će biti teško dohvatljivo, na kraju smo ipak uspjeli. Nakon uvodnog poraza od VPS-a koji je cijelo vrijeme s HJK-om borio za titulu, uslijedio je niz od 10 utakmica bez poraza u kojima je osvojeno 26 bodova te je kolo prije kraja u izravnom dvoboju sa SJK-om osigurano treće mjesto u put u europska natjecanja. Posljednje kolo je bilo manje bitno, ali poraz od HIFK-a nije bio ugodan iako je to klub koji je osvojio Kup Finske.

Obavili smo samo dva transfera. Već sam u uvodu spomenuo da smo deficitarni na poziciji centralnog veznog igrača te nam je to bila prva meta. Na kraju je doveden Andy Halliday iz našeg Senior Affilate klubova Glasgow Rangersa. Halliday se u ostatku sezonu pokazao odličnim igračem i jedan je od zaslužnijih za naš uspjeh. Drugo i posljednje pojačanje bio je Švedski stoper Kristian Rundström koji je također došao na posudbu, ali se nije baš naigrao.

20160725191627_1

Gledajući Average Rating, dvojica ljetnih pojačanja su najbolji igrači sezone. Za njima dolaze stoper i kapetan Kojola kao najstandarniji igrač sezone, desni bek Mäkinen koji nakon isteka ugovora odlazi u VPS, a TOP5 igrača zaključuje odlični polivalentni Brazilac David Lazari. Ipak, igrač sezone po mom izboru je napadač iz Jamajke, 29-godišnji Dever Orgill koji je s 23 pogotka ove sezone predvodio klub do ovog uspjeha.

Za kraj mogu reći da je ovo bila jedna uspješna (polu)sezona. Ostvarili smo cilj za kojeg sam smatrao da je nedostižan, a to je plasman u Europu. Sljedeće sezone, naravno, ostajem u Finskoj i pucam na naslov prvaka države, prvi u povijesti kluba. U Europi će biti teško, mislim da je plasman u grupu Europske lige nerealan, ali ostaje za vidjeti. Ono što još vrijedi dodati je da sam odmah po dolasku na sjever Europe krenuo “u školu” te da u veljači očekujem i Continental B licencu.

20160717135918_1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s